1. Belli bir hukuk düzeni içerisinde, hukuk kurallarının kişilere belli yönde davranmaya izin vermesi, belli şeyleri istemeye yetkili kılmasıdır.
Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
2. İnsan haklarıyla ilgili aşağıdaki belgelerden hangisi 1789 yılında kabul edilmiştir?
3. Kişinin siyasal gücün kullanımına katılmasını sağlayan haklara “siyasal haklar ve ödevler” denir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi siyasal haklar ve ödevlerden biridir?
4. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan III. Kuşak Haklar arasında yer almaz?
5. • Devletin egemenlik alanını oluşturan toprak parçasıdır.
• Ortak bir amaçla bir araya gelmiş insanlara denir.
• Ülke içinde devlete rakip başka bir gücün bulunmaması ve uluslararası alanda diğer devletlerle eşit iradeye sahip olmasını ifade eder.
Verilen tanımlarla ait oldukları kavramlar eşleştirildiğinde aşağıdakilerden hangisi açıkta kalır?
6. Türk Milleti egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organları eliyle kullanır.
Verilen ifade Türkiye Cumhuriyeti devlet sisteminin dayandığı aşağıdaki temel esasların hangisiyle ilgilidir?
7. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’nin denetim yollarından biri değildir?
8. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti olmanın gereklerinden biridir?
9. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve diğer uluslararası belgelerde belirlenen ve ırk, cinsiyet, sınıf vb. ayrımı olmaksızın herkesin sahip olduğu insan haklarının kullanılması yönündeki bütün engellerin kaldırılması demokrasinin en temel görevlerinden biridir.
Demokrasinin metinde sözü edilen bu temel görevi demokratik bir siyasal sistemin aşağıdaki ilkelerinden hangisiyle desteklenmektedir?
10. Bir devlette yasaların; yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlaması, temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvenceye kavuşturulması, devlet erklerinin birbirlerinin alanına müdahale etmemesi, yasaların anayasa ve insan haklarına uygun olması, kişilerin hukuk önünde eşit olmaları, yargının hür ve bağımsız olması durumuna - - - - adı verilir.
Verilen tanımdaki boşluğa getirilecek kavram aşağıdakilerden hangisidir?
11. Osmanlı Devleti’nde padişahın yetkilerinin sınırlandırılabileceğini gösteren ilk belge olması açısından Türk Anayasacılık hareketlerinde önemli bir yere sahip olan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?
12. Aşağıdakilerden hangisi 1924 Anayasası ile ilgili doğru bir bilgi değildir?
13. Aşağıdakilerden hangisi aile içi demokratik yaşam biçimine aykırı bir davranıştır?
14. Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletler’in “Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi” ne göre kurulmuştur?
15. Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin parlamenterlerinden oluşan ve danışma niteliğinde olan organı aşağıdakilerden hangisidir?
16. I. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi için çalışırlar.
II. Çevre kirliliğinin önlenmesini belli bir bölgeyle sınırlandırırlar.
III. Açlığın, kıtlığın ve salgın hastalıkların ortadan kaldırılması için çaba gösterirler.
Verilenlerden hangileri uluslararası sivil toplum örgütlerinin faaliyetleriyle ilgili doğru bilgilerdir?
17. Aşağıdakilerden hangisi günümüzde insan haklarının korunması konusunda karşılaşılan sorunlardan değildir?
18. I. Akılcı bir anlayışla hareket edilmesi
II. Çağdaş uygarlık seviyesinin yakalanması
III. Geleneklerin hakim olduğu sistemlerin benimsenmesi
Verilenlerden hangileri Atatürk inkılabının özelliklerinden değildir?
19. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözünde aşağıdakilerden hangisinin önemi vurgulanmaktadır?
20. “Çağdaş medeniyetler seviyesini yakalamak ve bunun da üzerine çıkmak çabası” aşağıdaki Atatürk ilkelerinden öncelikle hangisiyle ilgilidir?
Açık Lise Demokrasi ve İnsan Hakları 2 – 2020 Yılı 1. Dönem dersi, toplumun temel yapı taşı olan demokrasi ve birey haklarının daha derinlemesine incelendiği, hukuk ve siyaset bilimi ile iç içe geçen bir derstir. Bu ders, öğrencilerin demokratik süreçler, siyasi partiler, seçim sistemleri, hukukun üstünlüğü gibi konularda bilgi sahibi olmalarını amaçlar. Geçmiş yıllarda yapılan sınav sorularını çözmek, hem konuları pekiştirmek hem de sınav atmosferine alışmak için oldukça faydalı olacaktır. Özellikle 2020 yılı 1. dönem Demokrasi ve İnsan Hakları 2 sınav soruları, hem sınavın yapısını hem de hangi konulara daha çok ağırlık verildiğini göstermesi açısından öğrencilere yol gösterecektir.
2020 yılı 1. dönem Demokrasi ve İnsan Hakları 2 sınav sorularını çözerek, eksiklerinizi belirleyebilir ve konu tekrarı yapabilirsiniz. Bu sayede sınavda karşılaşabileceğiniz soru tiplerine daha hazırlıklı olursunuz. Ayrıca, zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek için de çıkmış soruları çözmek önemlidir.
Açık Lise Demokrasi ve İnsan Hakları 2 – 2020 Yılı 1. Dönem Çıkmış Soruları Çözerken Nelere Dikkat Edilmeli?
“aöl demokrasi ve insan hakları 2 çıkmış sorular 2020”, “açık lise demokrasi ve insan hakları 2 deneme sınavı”, “demokrasi ve insan hakları 2 sınav soruları ve cevapları”, “aöl demokrasi ve insan hakları 2 konu anlatımı”, “demokrasi ve insan hakları 2 nasıl çalışılır”, “aöl demokrasi ve insan hakları 2 pdf”, “demokrasi ve insan hakları 2 çıkmış sorular çözümleri”, “aöl demokrasi ve insan hakları 2 1. dönem”, “açık lise demokrasi ve insan hakları 2 1. dönem sınavı”, “demokrasi ve insan hakları 2 sınav konuları”,
“demokrasi ve insan hakları 2 ders notları”, “demokrasi ve insan hakları 2 kısaca”, “demosi ve insan hakları 2 özet”, “demokrasi ve insan hakları 2 önemli konular”, “demokrasi ve insan hakları 2 vatandaşlık hakları”, “demokrasi ve insan hakları 2 siyasi haklar”, “demokrasi ve insan hakları 2 sosyal haklar”, “demokrasi ve insan hakları 2 hukukun üstünlüğü”, “demokrasi ve insan hakları 2 siyasi partiler”, “demokrasi ve insan hakları 2 seçim sistemi”, “demokrasi ve insan hakları 2 sivil toplum kuruluşları” gibi anahtar kelimelerle internet üzerinde birçok kaynağa ulaşabilirsiniz.
Açık Lise Demokrasi ve İnsan Hakları 2 – 2020 Yılı 1. Dönem dersinde genellikle şu konulara ağırlık verilir:
Bu konulara özel olarak çalışmak, sınavda başarılı olma şansınızı artıracaktır.
Sonuç
Açık Lise Demokrasi ve İnsan Hakları 2 – 2020 Yılı 1. Dönem sınavında başarılı olmak için düzenli çalışma ve çıkmış soruları çözmek oldukça önemlidir. Özellikle 2020 yılı 1. dönem sınav sorularını çözerek, sınavın yapısı hakkında daha net bir fikir edinebilirsiniz. Unutmayın, demokrasi ve insan hakları sadece ezberlenecek bir konu değil, aynı zamanda yaşamımızın her alanında karşılaştığımız önemli bir kavramdır. Bu konulara yoğunlaşarak sınavda daha başarılı olabilirsiniz.