1. İnsanın anlam arayışındaki “Ben kimim?”, “Nereden geldim?” ve “Nereye gidiyorum?” gibi en derin ve kapsamlı sorularına ancak Kur’an-ı Kerim ile tatmin edici cevaplar bulunabilir.
Buna göre altı çizili bölümdeki sorulara cevap oluşturan ayet aşağıdakilerden hangisidir?
2. “Onlar ayakta dururken, otururken, yatarken hep Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler, ‘Rabb’imiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, seni tenzih ve takdis ederiz. Bizi cehennem azabından koru!’ derler.”
(Âl-i İmran suresi, 191. ayet)
Bu ayetten aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılır?
3. İnsanın zihninde, fıtraten mükemmel bir varlık düşüncesi mevcuttur. İnsan, yüce bir yaratıcıya inanma eğilimindedir. Mükemmel varlık düşüncesi, Yaratıcının insanın zihnine kodladığı yaratılıştan gelen bir inançtır.
Bu metin aşağıdaki Allah’ın varlığı ve birliğine ilişkin aklî delillerden hangisinin açıklamasıdır?
4. “Şüphesiz Allah, gökleri ve yeri yok olup gitmesinler diye kurduğu düzende tutuyor. And olsun, eğer onlar yörüngelerinden sapıp yok olup giderlerse O’ndan başka kimse onları tutamaz. Şüphesiz O, halîmdir, çok bağışlayıcıdır.”
(Fatır suresi, 41. ayet)
Bu ayette altı çizili bölüm ile Allah’ın aşağıdaki isimlerinden hangisine işaret edilmektedir?
5. Allah’ın “muhalefetün li’l-havadis” sıfatının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
6. “Sizden biriniz, ‘Dua ettim de duam karşılık görmedi.’ deyip acele etmediği müddetçe duası karşılık bulur.”
Bu hadiste dua ile ilgili tavsiye edilen davranış aşağıdakilerden hangisidir?
7. Aşağıdaki ayetlerin hangisi insanın üstün bir varlık olduğuna örnek oluşturmaz?
8. Aşağıdaki bilgilerden hangisi Hz. Yusuf ile ilgili değildir?
9. Mekkelilerin Hz. Muhammed’i (sav.) “el-Emîn” olarak adlandırma sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
10. Hz. Muhammed (sav.) aşağıdakilerden hangisi ile geçimini sağlamıştır?
11. “Sen onlara sırf Allah’ın lütfu sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlara danış. Kararını verince de Allah’a dayanıp güven. Şüphesiz Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever.”
(Âl-i İmran suresi, 159. ayet)
Aşağıdakilerden hangisi bu ayette Hz. Peygamber’e tavsiye edilen davranışlardan biri değildir?
12. Hz. Muhammed’in (sav.) de gençliğinde katıldığı Hılfü’l-Fudul topluluğunun kurulma amacı aşağıdakilerden hangisidir?
13. Aşağıdaki bilgilerden hangisi Erkam bin Ebi’l-Erkam ile ilgili değildir?
14. Hz. Peygamber’in kendisinden sonra vefat eden çocuğu aşağıdakilerden hangisidir?
15. “Eş konusunda seçici davranın, denginiz ile evlenin. Kızlarınızı da denkleri ile evlendirin.”
Bu hadiste evlilik öncesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi tavsiye edilmektedir?
16. “Ey inananlar! Kendinizi ve yakınlarınızı, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun...”
(Tahrîm suresi, 6. ayet)
Bu ayet aşağıdaki konulardan hangisi ile doğrudan ilişkilidir?
17. Dünyanın çeşitli medeniyetlerindeki şehirlerde görülen boş ve geniş şehir meydanlarının yerini, İslam şehirlerinde daha kullanışlı ve yararlı görülen şadırvan, çeşme veya sebil almıştır. Sanatta lüks ve israftan kaçınılmıştır.
Bu durum İslam kültür ve sanatında öne çıkan aşağıdaki prensiplerden hangisi ile ilgilidir?
18. Aşağıdakilerden hangisi İslam dininde uygun görülmeyen davranışlardan biridir?
19. Aşağıdaki eserlerden hangisi Yunus Emre’ye aittir?
20. El yazması kitapları süslemek için sulu boya, altın ve gümüş yaldızla yapılan küçük boyutlu resim sanatına ne ad verilir?
Açık Öğretim Lisesi Açık Lise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 – 2020 Yılı 1. Dönem öğrencileri için önemli bir ders olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 dersi, özellikle sınav dönemlerinde öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Bu makalede, 2020 yılı 1. dönem sınav sorularına dair merak edilenleri ve bu konuda öğrencilere nasıl yardımcı olabileceğimizi ele alacağız.
2020 yılı 1. dönem Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 sınav soruları, dersin temel kavramlarını ve konularını kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Sınavda genellikle aşağıdaki konulara yer verilmiştir:
Sınavlara hazırlık sürecinde test çözmek oldukça önemlidir. Bu sayede hem konuların pekiştirilmesi hem de sınav atmosferine alışılması sağlanır. 2020 yılı 1. dönem sınav sorularını çözerek kendinizi değerlendirebilir ve eksiklerinizi tespit edebilirsiniz.
Test çözerken dikkat edilmesi gerekenler:
Çıkmış sınav soruları, sınavın yapısı ve soruların hangi konulardan geldiği hakkında önemli bilgiler verir. Bu nedenle, 2020 yılı 1. dönem sınav sorularını inceleyerek sınavlara daha iyi hazırlanabilirsiniz.
Çıkmış soruları nereden bulabilirim?
AÖL Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 sınav soruları, dersin müfredatına uygun olarak hazırlanır. Bu nedenle, dersi iyi bir şekilde çalışmak ve konu eksiklerinizi gidermek sınavda başarılı olmanın en önemli yolu olacaktır.
Sınavlara nasıl çalışmalıyım?
Sonuç
Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 dersi, İslam dini ve ahlakı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için önemli bir fırsattır. 2020 yılı 1. dönem sınav sorularını inceleyerek ve düzenli olarak çalışarak sınavlarda başarılı olabilirsiniz. Unutmayın, önemli olan sadece sınavı geçmek değil, aynı zamanda öğrendiklerinizi hayatınıza uygulamak ve İslam ahlakına uygun bir şekilde yaşamaktır.