Soru 1) “De ki: ‘Hak, Rabb`inizdendir; artık dileyen inansın, dileyen inkâr etsin...` ”
(Kehf suresi, 29. ayet)
Bu ayetten din ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Soru 2) Bütün iman esaslarının kendisine bağlı bulunması sebebi ile “aslü`lusûl” denilen iman esası aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 3) Aşağıdakilerden hangisi akaid ilminin amaçlarından biridir?
Soru 4) Akaid; doğrudan Kur`an ayetleri ve mütevatir hadislerdeki, hiçbir yoruma meydan vermeyecek biçimde açık ve net olan bilgilerden yararlanır.
Bu cümlede akaid ilminin aşağıdaki yönlerinden hangisi vurgulanmıştır?
Soru 5) İslam akaidinin temel özellikleri ile ilgili,
I. fıtrata uygundur,
II. değişebilir bir akidedir,
III. apaçık ve nettir
ifadelerinden hangileri söylenebilir?
6. Aşağıdakilerden hangisi akaid ilmine ait müstakil eseri bulunan âlimlerdendir?
7. Aşağıdakilerden hangisi imanın temel rüknü kabul edilir?
8. “Gönlü imanla dolu olduğu hâlde, zor altında olan kimse müstesna, inandıktan sonra Allah`ı inkâr edip gönlünü kâfirliğe açanlara Allah katından bir gazap vardır; büyük azap da onlar içindir.”
(Nahl suresi, 106. ayet)
Bu ayette iman ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?
9. Bir kişi, namaz, oruç gibi ibadetlerin farz olduğunu; içki içme, adam öldürme gibi yasaklanan fiillerin haram olduğunu kesinlikle kabul ettiği hâlde farzları yerine getirmez, yasaklardan kaçınmazsa, imandan çıkmaz ama imanının olgunluğunu yitirmiş ve onu tehlikeye düşürmüş olur.
Bu açıklama aşağıdaki konuların hangisi ile ilgilidir?
10. “Artık o çetin azabımızı gördükleri zaman ‘Allah`a inandık ve O`na ortak koştuğumuz şeyleri inkâr ettik.` derler. Fakat azabımızı gördükleri zaman imanları kendilerine bir fayda vermeyecektir. Allah`ın kulları hakkında değişmeyen âdeti budur. İşte o zaman kâfirler hüsrana uğrayacaklardır.”
(Mü`min suresi, 84-85. ayetler)
Bu ayetlerde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
11. Müslüman olduğu bilinen bir kişiyi, inkâr veya şirk özelliği taşıdığı iddiasıyla inanç, söz veya davranışından dolayı kâfir saymaya ne ad verilir?
12. “De ki: ‘O, Allah birdir. Her şey Allah`a muhtaçtır, O ise hiçbir şeye muhtaç değildir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. O`nun hiçbir dengi yoktur.` ”
(İhlâs suresi)
Bu surede Allah ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
13. Âlemin sonradan yaratıldığı gerçeğinden yola çıkılarak elde edilen ve Allah`ın varlığı ile ilgili delil aşağıdakilerden hangisidir?
14. Yüce Mevla`nın tüm isimlerinin yanında başka hiçbir varlıkta bulunmayan, başka hiçbir varlık için kullanılmayan, sadece O`na has olan ismi aşağıdakilerden hangisidir?
15. “...O`nun benzeri hiçbir şey yoktur. O; işitendir, görendir.”
(Şûrâ suresi, 11. ayet)
Bu ayette Allah`ın aşağıdaki sıfatlarından hangisine değinilmemiştir?
16. Aşağıdakilerden hangisi Allah`a imanın insana kazandırdıklarından biri değildir?
17. Allah`a teslimiyetin sembolü olarak fiziki âlemle, zaman ve mekân sınırları içerisinde yer almayan ilahlık makamı arasında köprü vazifesi görürler. Allah`ın birliğinin şahitleri sayıldığı gibi O`nun mesajlarının peygamberlere ve dolayısıyla insanlara iletilmesinin de ilk elden gözlemcileridir. Allah`ın, tabiatın yönetiminde kendilerine görevler yüklediği varlıklardır.
Bu metin, melekler ile ilgili aşağıdaki soruların hangisine cevap oluşturmaz?
18. “Andolsun ki Peygamber onu, Sidretü`l-Müntehâ`nın yanında önceden bir defa daha görmüştü.”
(Necm suresi, 13-14. ayetler)
Bu ayetlerde aşağıdaki meleklerin hangisinden bahsedilmektedir?
19. Melekler ve cinler hakkında ortak olarak aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
20. Aşağıdakilerden hangisi Kur`an-ı Kerim`de vahiy meleği için kullanılan isimlerden biri değildir?
Açık Lise Akaid 1 – 2020 Yılı 1. Dönem dersini okuyan öğrenciler için sınavlara hazırlık sürecinde en büyük destekçilerinden biri çıkmış sınav sorularıdır. Özellikle 2020 yılı 1. dönem sınav soruları, hem sınavın yapısını hem de hangi konulara daha çok ağırlık verildiğini gösterir.
2020 yılı 1. dönem Akaid 1 sınav sorularını çözmek, öğrencilerin kendilerini sınav koşullarına hazırlamalarını sağlar. Bu sayede hem bilgi tekrarı yapılmış olur hem de zaman yönetimi becerileri geliştirilir.
Çıkmış Soruları Çözerken Nelere Dikkat Edilmeli?
“aöl akaid 1 sınav soruları” şeklinde arama yaparak internet üzerinde birçok kaynağa ulaşabilirsiniz. Ancak, bu kaynakların doğruluğunu teyit etmek önemlidir. En güvenilir kaynak, Açık Öğretim Lisesi’nin resmi web sitesidir.
Sonuç
Açık Lise Akaid 1 sınavında başarılı olmak için düzenli çalışma ve çıkmış soruları çözmek oldukça önemlidir. Özellikle 2020 yılı 1. dönem sınav sorularını çözerek, sınavın yapısı hakkında daha net bir fikir edinebilirsiniz. Unutmayın, Akaid ilmi, İslam dininin temel inanç esaslarını içeren önemli bir alandır.