1. Aşağıda verilen birimleri,
I. ekosistem,
II. komünite,
III. biyosfer
popülasyondan başlamak üzere organize ettiğimizde aşağıdakilerden hangisi doğru sıralamadır?
2. “Bir canlının bulunduğu ortam içerisinde sahip olduğu veya yapmak zorunda olduğu bütün görev ve sorumluluklardır.”
Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
3. “Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü bölge komşu ekosistemlerinkesişme bölgesi olduğundan __________ olarak tanımlanabilir. Bu bölge her iki ekosisteminde özelliğini taşıdığından tür çeşitliliği fazladır.”
Yukarıda verilen metindeki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisini getirilmelidir?
4. Aşağıdakilerden hangisi ekosistemin biyotik (canlı) bileşenlerinden biri değildir?
5. Aşağıda verilen canlılardan hangisi klorofil pigmentine sahip olmamasına rağmen kendi beslek (ototrof beslenme gösteren canlı) tir?
6. Besinlerini katı parçalar hâlinde alan hayvanların beslenme tipine holozoik beslenme denir. Bu canlılar iyi gelişmiş bir sindirim sistemine sahiptir. Holozoik canlılar; otçul, etçil, hem etçil hem otçul beslenen olmak üzere üç grupta incelenir.
Buna göre aşağıda verilen omurgalı hayvanlardan hangisi beslenme şekli bakımından diğerlerinden farklı bir grupta yer alır?
8. Aynı besin zincirinde yer alan aşağıdaki canlılardan hangisi üçüncü trofik düzeyde bulunur?
9. Azot döngüsünde gerçekleşen aşağıdaki olaylardan hangisi toprağın azot miktarını azaltırken, atmosferin azot miktarını artırır?
10. Su döngüsü ile ilgili,
I. Sadece fiziksel olaylardan (yoğuşma, buharlaşma) meydana gelir.
II. Karadan atmosfere doğru gerçekleşirken, büyük su kaynaklarından atmosfere doğru gerçekleşmez.
III. Yeryüzündeki su kaynakları okyanuslar, denizler, göller ve yer altı sularıdır.
yargılarından hangileri doğrudur?
11. Aşağıdaki çevre kirliliklerinden hangisi hava kirliliği içerisinde değerlendirilemez?
12. “Karbon ayak izi, birincil ve ikincil olmak üzere iki kısımdan oluşur. Birincil ayak izi, ısınma ve evde kullanılan enerji tüketimi ile ulaşımda meydana gelen CO2 miktarının ölçüsüdür. İkincil ayak izi, kullandığımız ürünlerin üretimi ve kullanım sonrası bozulmalarıyla ilgili olarak salınan CO2’in ölçüsüdür.”
Buna göre aşağıda verilen faaliyetlerden hangisi ikincil ayak izi grubunda yer alır?
13. Asit yağmurları,
I. kültürel turizm,
II. tarımsal üretim,
III. biyoçeşitlilik
verilenlerden hangilerini olumsuz etkiler?
14. Toprağın akarsular, sel suları ve rüzgârlar gibi dış kuvvetlerin etkisiyle aşındırılıp başka bir yere taşınması ve sürüklenmesi olayına erozyon (aşınım) denir.
Buna göre;
I. ormanlık alanların tahrip edilmesi,
II. rüzgârın hızını kesecek engellerin artırılması,
III. toprağın uygun sürüm teknikleri ile sürülmesi
olaylarından hangileri bir ekosistemin farklı bölgelerindeki erozyonların önlenmesi için kullanılabilir?
15. Anız yakımı toprak ve doğaya zarar vermektedir.
Bu zararlar arasında,
I. Toprak verimliliği azalır.
II. Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir.
III. Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz.
verilenlerden hangileri sayılabilir?
16. Çevre kirliliğinin önlenmesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
17. Aşağıda verilen maddelerden hangisinin geri dönüşümü yapılamaz?
18. Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren (yaşam alanı belirli bir bölgeyle sınırlı) hayvan ve bitki türlerine endemik tür denir. Endemik türler, iklim değişmelerinde ve izolasyon koşullarında oluşur. Daha önce geniş alanlara yayılmış bir tür, iklim değişimi sonucu, ekolojik özelliklerine uygun belli bir yere çekilerek yaşamını sürdürür.
Buna göre aşağıda verilen canlılardan hangisi endemik bir türdür?
19. Türkiyede tür çeşitliliğini,
I. coğrafik durum,
II. farklı iklim tipleri,
III. yükselti farklılıkları
verilen faktörlerden hangileri etkiler?
20. Aşağıdakilerden hangisi biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyen faktörlerden birisi değildir?
Açık Lise Biyoloji 4 – 2019 Yılı 1. Dönem dersi, lise biyoloji eğitiminin önemli bir parçasıdır ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için de büyük önem taşır. Bu ders, öğrencilerin biyolojik sistemler, genetik, evrim gibi konularda daha derinlemesine bilgi edinmelerini sağlar. Geçmiş yıllarda yapılan sınav sorularını çözmek, hem konuları pekiştirmek hem de sınav atmosferine alışmak için oldukça faydalı olacaktır. Özellikle 2019 yılı 1. dönem Biyoloji 4 sınav soruları, hem sınavın yapısını hem de hangi konulara daha çok ağırlık verildiğini göstermesi açısından öğrencilere yol gösterecektir.
2019 yılı 1. dönem Biyoloji 4 sınav sorularını çözmek, öğrencilerin eksiklerini belirlemelerine ve konu tekrarı yapmalarına olanak tanır. Bu sayede sınavda karşılaşabilecekleri soru tiplerine daha hazırlıklı olurlar. Ayrıca, zaman yönetimi becerilerini geliştirmek için de çıkmış soruları çözmek önemlidir.
Çıkmış Soruları Çözerken Nelere Dikkat Edilmeli?
“aöl biyoloji 4 çıkmış sorular 2019”, “açık lise biyoloji 4 deneme sınavı”, “biyoloji 4 sınav soruları ve cevapları”, “aöl biyoloji 4 konu anlatımı”, “biyoloji 4 nasıl çalışılır”, “aöl biyoloji 4 pdf”, “biyoloji 4 çıkmış sorular çözümleri”, “aöl biyoloji 4 1. dönem”, “açık lise biyoloji 4 1. dönem sınavı”, “biyoloji 4 sınav konuları”, “biyoloji 4 ders notları”, “biyoloji 4 kısaca”, “biyoloji 4 özet”, “biyoloji 4 önemli konular”, “biyoloji 4 genetik”, “biyoloji 4 ekkoloji”, “biyoloji 4 evrim”, “biyoloji 4 hücre bölünmesi”, “biyoloji 4 moleküler biyoloji”, “biyoloji 4 biyoteknoloji” gibi anahtar kelimelerle internet üzerinde birçok kaynağa ulaşabilirsiniz.
Sonuç
Açık Lise Biyoloji 4 sınavında başarılı olmak için düzenli çalışma ve çıkmış soruları çözmek oldukça önemlidir. Özellikle 2019 yılı 1. dönem sınav sorularını çözerek, sınavın yapısı hakkında daha net bir fikir edinebilirsiniz. Unutmayın, biyoloji canlıları ve yaşam olaylarını inceleyen bir bilim dalıdır. Biyoloji 4 dersinde özellikle moleküler biyoloji, biyoteknoloji gibi konulara ağırlık verilmektedir. Bu konulara yoğunlaşarak sınavda daha başarılı olabilirsiniz.